Korrekturläsningstider

Jag har läst igenom Hon verkar vara mycket ensam både i digital form och pappersform. De korrekturläser texten på förlaget och jag godkänner deras ändringar och så diskuterar vi fram och tillbaka. Jag ändrar och de ändrar och jag godkänner. Ju mer jag godkänner. Ju mer nervös blir jag för att vi ska ha missat någonting någonstans. Det borde vara tvärtom. Jag får trösta mig med att det brukar finnas något tryckfel någonstans i de flesta böcker. Så det är ingen katastrof ifall boken inte blir helt perfekt. Den kommer att duga ändå. Jag har också läst och godkänt förslaget på annonsen till mässtidningen inför Östergötlands bokmässa. Det gjorde mig pirrig i magen. Jag drömmer om texter och bilder och ändringar om nätterna.

Boktrailer för ”Hon verkar vara mycket ensam”

Förläggaren håller på att läsa igenom manuset till Hon verkar vara mycket ensam och under tiden har jag gjort en boktrailer till boken.

Jag gjorde filmen i Windows Live Movie Maker.

Bilder och musik till boktrailern för Hon verkar vara mycket ensam:

Bilderna
Bilderna till boktrailern är hämtade från Pixabay.com

”question-2709670” https://pixabay.com/sv/fr%C3%A5ga-fr%C3%A5getecken-br%C3%A4da-skolan-2709670/ av Gerd Altmann

”silhouettes-616913” https://pixabay.com/sv/silhuetter-mot-nonkonformistisk-616913/ av Gerd Altmann

”road-sign-663368” https://pixabay.com/sv/v%C3%A4gskylt-uppm%C3%A4rksamhet-r%C3%A4tt-s%C3%A4tt-663368/ av Gerd Altmann

 

”birds-276191” https://pixabay.com/sv/f%C3%A5glar-dekoration-statyetter-276191/ av Ben Kerckx
”wall-2673264” https://pixabay.com/sv/v%C3%A4gg-sten-mur-stadsmuren-wall-2673264/ av Kerstin Riemer
”eye-2274884” https://pixabay.com/sv/%C3%B6ga-manipulation-t%C3%A5rar-konst-2274884/ av vishnu vijayan

 

”fountain-2643789” https://pixabay.com/sv/font%C3%A4n-gamla-medeltiden-gamla-v%C3%A4l-2643789/ av Bernd
”leafs” https://pixabay.com/sv/leafs-flytande-vatten-brunn-gul-2674968/ av Jason Youngman https://metaphysicaldiscourse.wordpress.com/
“autumn-1797527” https://pixabay.com/sv/h%C3%B6st-sten-mur-falla-l%C3%B6vverk-1797527/ av rihaij

 

”doubt-1160744” https://pixabay.com/sv/tvivel-k%C3%A4nsla-os%C3%A4kerhet-1160744/ av Rilson S. Avelar
”wall-2485531” https://pixabay.com/sv/wall-stenar-betesmark-mossa-2485531/ av Gerhard Bögner
”autism-2377410” https://pixabay.com/sv/autism-autism-awareness-2377410/ av karelinlestrange

 

Författarporträtt: Foto: Per-Åke Roos, Rapps Foto.

 

Musik
Musiken till boktrailern är hämtad från Ljudbiblioteket på YouTube:

The Sun is Scheduled to Come Out Tomorrow av Chris Zabriskie licensieras under licensen Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Källa: http://chriszabriskie.com/honor/
Artist: http://chriszabriskie.com/

 

Bokomslaget till ”Hon verkar vara mycket ensam”.

Nu är det klart hur framsidan till Hon verkar vara mycket ensam ska se ut. Vi började med att diskutera bilder.

Jag hade tidigare skrivit dikter och noveller som byggde på egna erfarenheter eller var inspirerade av dem. Därför hade jag också funderat på att skriva en retrospektiv roman som kunde vara inspirerad av mina erfarenheter. Det var dock svårt att skriva en hel roman så jag beslöt mig för att försöka göra en bilderbok eller åtminstone en kort illustrerad barnbok med dikter och texter. Projektet krävde bilder så jag cyklade iväg till mellanstadieskolan som jag aldrig hade tänkt att återvända till. 21:e juni 2007 står det på bilderna i mitt konto på Google Foto så det var förmodligen datumet för dagen. Jag var ensam på skolgården en lång stund och jag hann med att ta alla bilderna som jag behövde.

Bilderboksprojektet blev refuserat även om jag fick en positiv refusering. Bilderna kom dock till användning nu när jag behövde bilder till bokomslaget till Hon verkar vara mycket ensam. När vi hade enats om en bild så gällde det att komma överens om typsnittet, färgen och ordens riktning också. Till sist var vi överens om allting utom om hur mitt namn skulle stå. Skulle det stå vågrätt eller lodrätt? Vågrätt tyckte jag. Lodrätt tyckte förläggaren.

Jag klarar inte av att hantera för många åsikter så jag frågade sju stycken personer om deras åsikter om de tre förslagen på bokomslaget. Majoriteten höll med mig om att namnet skulle stå vågrätt. Förläggaren gick med på det. Det känns lite abstrakt att sitta och diskutera bokomslaget innan jag har börjat att arbeta om texten till boken, men i september så är det deadline för bokning av annons i tidningen som ska ges ut inför Östergötlands bokmässa och till den annonsen så behövde jag en bild på bokomslaget. Därför blev vi tvungna att ta itu med bokomslagsbilden först.

Framsidan av bokomslaget till "Hon verkar vara mycket ensam".

Framsidan av bokomslaget till ”Hon verkar vara mycket ensam”.

#honverkarvaramycketensam

Resultatet av fotograferingen

Jag fick tio stycken olika bilder. Vilken eller vilka bilder skulle jag börja med att använda? Efter att ha granskat varje bild minst tio gånger. Så lade jag in alla de lågupplösta bilderna i ett worddokument och jämförde dem. Jag skrev ner mina tankar om varje bild. Det hjälpte mig att kunna få en överblick över bilderna och kunna välja ut vilka som jag tyckte bäst om. Sedan valde jag en bild med vit bakgrund och en med mörk bakgrund. Det kändes som en god början. Det var praktiskt att ha en lågupplöst och en högupplöst version av bilderna eftersom de lågupplösta bilderna används digitalt och de högupplösta bilderna används i tryck. Sedan kom jag på att det var bra att ha en svartvit version av dem också. Vilken tur att fotoredigeringsprogrammet hade en effekt som jag kunde använda mig av för att skapa en svartvit kopia av bilderna. Nu började det att bli väldigt många exemplar av varje bild att hålla ordning på. Jag trodde att det mest krävande arbetet var gjort och nu skulle det bli lätt att publicera bilderna. Snart blev jag varse att bilderna inte passade in i alla utrymmen där jag tänkte att de skulle kunna passa in. Visserligen skulle jag förmodligen kunna skapa nya varianter av bilderna i ett bildredigeringsprogram och ändra på storleken på bilderna för att få dem att passa in, men jag kände att jag inte orkade med att göra det. Inte idag i alla fall. En annan dag kanske. Jag flyttade på bilderna istället. Medveten om att jag kanske hade gjort fel val när jag lade in dem på sidorna. Det krävs så mycket övning för att jag ska kunna förstå mig på hur webbsidan fungerar. Jag får öva lite varje gång.

Författarporträttsfotografering

Det är många saker som man måste ordna med själv när man blir utgiven på ett mindre förlag. Författarporträttsfotografering till exempel. Idag har jag varit hos Rapps Foto https://rappsfoto.se/. Det var ett bra väder att promenera på stan i. Solsken, lite blåst, men inget regn. Jag tog med paraplyet för att hålla regnet borta och så bad jag frissan att ta lite hårsprej i mitt hår för ovanlighetens skull för att håret skulle hålla sig på plats medan jag gick till fotografen. Det fungerade. Jag var lite pirrig inför fotograferingen. Det är alltid svårare att le på beställning. Jag hade fått hjälp av boendestödjaren att välja kläder och att stryka det som behövdes så jag behövde inte bekymra mig för klädseln. När både kläderna och håret var som de skulle och jag kände mig bekväm med hur jag såg ut så kunde jag koncentrera mig helt och fullt på fotografens instruktioner. Det gick bra. Även om jag blev trött efteråt när anspänningen släppte.

Boendestöd på Östergötlands bokmässa

Jag har blivit beviljad boendestöd på Östergötlands bokmässa. Det gör att stressen under dagen minskar och då räcker energin lite längre än vad den skulle ha gjort om jag hade varit ensam. Jag får hjälp med att strukturera innehållet i montern och plocka fram saker och plocka undan saker. Vi kan dela upp arbetet så att jag kan ägna mig åt det som inte tar så mycket energi som att signera böcker till exempel och jag kan få hjälp med att planera in när jag ska äta och vila.

Antagen till Östergötlands bokmässa 2017

Jag blev antagen till Östergötlands bokmässa, TellUs bok- och berättarmässa 2017 http://ostergotlandsbokmassa.se/. Lördag 2:a december klockan 10:00-16:00 på Linköpings stadsbibliotek http://www.linkoping.se/bibliotek. Det blir spännande att vara med på bokmässan som utställare istället för besökare. När jag har varit besökare så har jag förberett mig genom att läsa i programmet för mässan och mässtidningen. Nu måste jag förbereda mig på andra sätt. Jag har anmält mig och betalat avgiften för att få ställa ut på mässan och jag har lämnat önskemål om att få boendestöd under bokmässan. Det finns flera förberedelser som behöver göras fram till bokmässan och jag läser in mig på hur det brukar vara på bokmässan och jag ställer frågor till personer som har mer erfarenhet av bokmässan och av signeringar än vad jag har. Allt för att försöka förbereda mig så mycket som möjligt och kunna föreställa mig på ett ungefär hur det kan komma att bli. Jag vet att det är många besökare och utställare och intryck så att jag kommer att bli väldigt trött, men förhoppningsvis kommer det att bli väldigt roligt också eftersom jag tycker om att signera böcker och jag hoppas att det ska komma någon och vilja köpa Hon verkar vara mycket ensam.

Sommar och semester igen

Det har åter blivit sommar och semester. Den här gången ska jag försöka att återhämta mig under semestern. Förra året gjorde jag så många roliga saker under semestern att jag inte hann att återhämta mig tillräckligt mycket. Det var så kul att vara med på sommarcaféerna i Ansgarskyrkan och så gick jag på gudstjänsterna och så tog semestern slut.

Det blev ett händelserikt arbetsår. Jag trodde att frukostmötet om Aspergers syndrom skulle bli det mest spännande som hände och efteråt var jag oerhört trött så det kändes inte som om jag skulle orka med något mer äventyr. När julen närmade sig så var det dock dags för nästa äventyr. Julspelet. Efter det var jag ännu tröttare, men det var roligt också.

Under julen återhämtade jag mig så gott jag kunde. Det var svårt att somna. Tursamt nog skulle vårdcentralen starta upp en sömnbehandling på Internet så jag anmälde mig till den och väntade och hoppades att jag skulle få påbörja behandlingen.

Under våren var det dags för nästa äventyr. Jag prövade på att vara en guldfisk. Det var en tvådelad dräkt som jag hade på mig. Det var spännande att interagera med barnen i egenskap av en guldfisk. Jag har verkligen världens bästa dagliga verksamhet.

Sedan fick jag börja sömnbehandlingen på vårdcentralen. Sömnrestriktionen var oerhört jobbig. Jag hoppas att jag aldrig mer behöver genomgå den igen. Den första veckan fick jag bara ligga i sängen fem och en halv timme per natt. Sedan fick jag utöka tiden med tjugo minuter per vecka. Nu får jag åter ligga i sängen nio timmar per natt även om jag fortfarande måste mäta tiden och föra sömndagbok.

Det var svårt att tro att jag skulle orka med något mer äventyr under sömnbehandlingen. Jag lyckades dock att orka vara med och avtacka min arbetskamrat. Först dansade jag bönedansen som jag gjorde till andakten förra sommaren. Sedan var jag med under handpåläggningen och till sist sjöng jag med mina arbetskamrater. Det tog ungefär en vecka för mig att återhämta mig efter det. Midsommarafton firade jag tillsammans med mina vänner i församlingen och veckan efter gick jag på de första sommarcaféerna.

Hur det har gått med skrivandet? Jag har skickat självbiografin till olika förlag så för det mesta har jag ägnat mig åt att vänta på svar och arbeta om romanen och skriva krönikor till föreningstidningen. Ibland har jag fått ihop dikter också. Jag fick hjälp av en arbetskamrat att läsa upp en dikt på sommarcaféet i förra veckan och en annan arbetskamrat tyckte att dikten kunde passa i ”Liv & Längtan” https://www.svenskakyrkan.se/linkoping/liv–langtan så jag får se om dikten kommer med där. Det vore roligt.