Resultatet av fotograferingen

Jag fick tio stycken olika bilder. Vilken eller vilka bilder skulle jag börja med att använda? Efter att ha granskat varje bild minst tio gånger. Så lade jag in alla de lågupplösta bilderna i ett worddokument och jämförde dem. Jag skrev ner mina tankar om varje bild. Det hjälpte mig att kunna få en överblick över bilderna och kunna välja ut vilka som jag tyckte bäst om. Sedan valde jag en bild med vit bakgrund och en med mörk bakgrund. Det kändes som en god början. Det var praktiskt att ha en lågupplöst och en högupplöst version av bilderna eftersom de lågupplösta bilderna används digitalt och de högupplösta bilderna används i tryck. Sedan kom jag på att det var bra att ha en svartvit version av dem också. Vilken tur att fotoredigeringsprogrammet hade en effekt som jag kunde använda mig av för att skapa en svartvit kopia av bilderna. Nu började det att bli väldigt många exemplar av varje bild att hålla ordning på. Jag trodde att det mest krävande arbetet var gjort och nu skulle det bli lätt att publicera bilderna. Snart blev jag varse att bilderna inte passade in i alla utrymmen där jag tänkte att de skulle kunna passa in. Visserligen skulle jag förmodligen kunna skapa nya varianter av bilderna i ett bildredigeringsprogram och ändra på storleken på bilderna för att få dem att passa in, men jag kände att jag inte orkade med att göra det. Inte idag i alla fall. En annan dag kanske. Jag flyttade på bilderna istället. Medveten om att jag kanske hade gjort fel val när jag lade in dem på sidorna. Det krävs så mycket övning för att jag ska kunna förstå mig på hur webbsidan fungerar. Jag får öva lite varje gång.

Författarporträttsfotografering

Det är många saker som man måste ordna med själv när man blir utgiven på ett mindre förlag. Författarporträttsfotografering till exempel. Idag har jag varit hos Rapps Foto https://rappsfoto.se/. Det var ett bra väder att promenera på stan i. Solsken, lite blåst, men inget regn. Jag tog med paraplyet för att hålla regnet borta och så bad jag frissan att ta lite hårsprej i mitt hår för ovanlighetens skull för att håret skulle hålla sig på plats medan jag gick till fotografen. Det fungerade. Jag var lite pirrig inför fotograferingen. Det är alltid svårare att le på beställning. Jag hade fått hjälp av boendestödjaren att välja kläder och att stryka det som behövdes så jag behövde inte bekymra mig för klädseln. När både kläderna och håret var som de skulle och jag kände mig bekväm med hur jag såg ut så kunde jag koncentrera mig helt och fullt på fotografens instruktioner. Det gick bra. Även om jag blev trött efteråt när anspänningen släppte.

Boendestöd på Östergötlands bokmässa

Jag har blivit beviljad boendestöd på Östergötlands bokmässa. Det gör att stressen under dagen minskar och då räcker energin lite längre än vad den skulle ha gjort om jag hade varit ensam. Jag får hjälp med att strukturera innehållet i montern och plocka fram saker och plocka undan saker. Vi kan dela upp arbetet så att jag kan ägna mig åt det som inte tar så mycket energi som att signera böcker till exempel och jag kan få hjälp med att planera in när jag ska äta och vila.

Antagen till Östergötlands bokmässa 2017

Jag blev antagen till Östergötlands bokmässa, TellUs bok- och berättarmässa 2017 http://ostergotlandsbokmassa.se/. Lördag 2:a december klockan 10:00-16:00 på Linköpings stadsbibliotek http://www.linkoping.se/bibliotek. Det blir spännande att vara med på bokmässan som utställare istället för besökare. När jag har varit besökare så har jag förberett mig genom att läsa i programmet för mässan och mässtidningen. Nu måste jag förbereda mig på andra sätt. Jag har anmält mig och betalat avgiften för att få ställa ut på mässan och jag har lämnat önskemål om att få boendestöd under bokmässan. Det finns flera förberedelser som behöver göras fram till bokmässan och jag läser in mig på hur det brukar vara på bokmässan och jag ställer frågor till personer som har mer erfarenhet av bokmässan och av signeringar än vad jag har. Allt för att försöka förbereda mig så mycket som möjligt och kunna föreställa mig på ett ungefär hur det kan komma att bli. Jag vet att det är många besökare och utställare och intryck så att jag kommer att bli väldigt trött, men förhoppningsvis kommer det att bli väldigt roligt också eftersom jag tycker om att signera böcker och jag hoppas att det ska komma någon och vilja köpa Hon verkar vara mycket ensam.

Sommar och semester igen

Det har åter blivit sommar och semester. Den här gången ska jag försöka att återhämta mig under semestern. Förra året gjorde jag så många roliga saker under semestern att jag inte hann att återhämta mig tillräckligt mycket. Det var så kul att vara med på sommarcaféerna i Ansgarskyrkan och så gick jag på gudstjänsterna och så tog semestern slut.

Det blev ett händelserikt arbetsår. Jag trodde att frukostmötet om Aspergers syndrom skulle bli det mest spännande som hände och efteråt var jag oerhört trött så det kändes inte som om jag skulle orka med något mer äventyr. När julen närmade sig så var det dock dags för nästa äventyr. Julspelet. Efter det var jag ännu tröttare, men det var roligt också.

Under julen återhämtade jag mig så gott jag kunde. Det var svårt att somna. Tursamt nog skulle vårdcentralen starta upp en sömnbehandling på Internet så jag anmälde mig till den och väntade och hoppades att jag skulle få påbörja behandlingen.

Under våren var det dags för nästa äventyr. Jag prövade på att vara en guldfisk. Det var en tvådelad dräkt som jag hade på mig. Det var spännande att interagera med barnen i egenskap av en guldfisk. Jag har verkligen världens bästa dagliga verksamhet.

Sedan fick jag börja sömnbehandlingen på vårdcentralen. Sömnrestriktionen var oerhört jobbig. Jag hoppas att jag aldrig mer behöver genomgå den igen. Den första veckan fick jag bara ligga i sängen fem och en halv timme per natt. Sedan fick jag utöka tiden med tjugo minuter per vecka. Nu får jag åter ligga i sängen nio timmar per natt även om jag fortfarande måste mäta tiden och föra sömndagbok.

Det var svårt att tro att jag skulle orka med något mer äventyr under sömnbehandlingen. Jag lyckades dock att orka vara med och avtacka min arbetskamrat. Först dansade jag bönedansen som jag gjorde till andakten förra sommaren. Sedan var jag med under handpåläggningen och till sist sjöng jag med mina arbetskamrater. Det tog ungefär en vecka för mig att återhämta mig efter det. Midsommarafton firade jag tillsammans med mina vänner i församlingen och veckan efter gick jag på de första sommarcaféerna.

Hur det har gått med skrivandet? Jag har skickat självbiografin till olika förlag så för det mesta har jag ägnat mig åt att vänta på svar och arbeta om romanen och skriva krönikor till föreningstidningen. Ibland har jag fått ihop dikter också. Jag fick hjälp av en arbetskamrat att läsa upp en dikt på sommarcaféet i förra veckan och en annan arbetskamrat tyckte att dikten kunde passa i ”Liv & Längtan” https://www.svenskakyrkan.se/linkoping/liv–langtan så jag får se om dikten kommer med där. Det vore roligt.

Dagens frukostmöte om Aspergers syndrom

Jag sov dåligt inatt och hade ont om energi redan innan så jag vaknade och kände mig illamående. Efter att ha fått i mig frukosten och tittat efter minst tre gånger att manuset verkligen låg i ryggsäcken så gick jag iväg till kyrkan. Det var ovant att se mitt namn på skylten om frukostmötet. Efter att ha testat ljudet och gjort mig klar så kom jag på att öronpropparna låg i ryggsäcken. Det betydde att ljudtestet hade blivit missvisande eftersom jag alltid sänker rösten när jag använder öronpropparna. Vi gjorde ett nytt ljudtest med öronpropparna på. Sedan var det snart dags för mig att prata. Jag satt ner och höll i mitt antistresshjärta. Det hjälpte väldigt mycket att ha någonting att hålla i. Manuset hade jag på notstället framför mig och vattenflaskan stod inom räckhåll. Anförandet gick bra, men jag fick ingen adrenalinkick eller endorfinkick efteråt när jag hade klarat av det. Det kanske berodde på att anförandet var på gränsen till vad jag orkade med för energin tog slut efteråt. Arbetskamraterna och åhörarna var positiva. Det var den första gången som jag pratade om mig själv och diagnosen. Det kändes bra även om det var nervöst.

Frukostmöte med mig i Ansgarskyrkan i Linköping den 11 september 2016

Äntligen är det höst. Jag tycker om när det inte är så varmt ute och kvällarna blir mörkare för då får jag lättare att somna om kvällarna. Problemet är att det tar tid att ställa om sig från att vara ledig till att gå till den dagliga verksamheten igen. Energin blir mindre och jag måste prioritera och försöka att återhämta mig mer för att få balans mellan aktiviteter och vila igen. Den 11:e september 2016 ska jag utmana mig själv igen. Jag ska vara med på ett frukostmöte i Ansgarskyrkan https://www.svenskakyrkan.se/linkoping/gottfridsberg och prata om Aspergers syndrom och mina erfarenheter av det. Det är klockan 9:00-10:30.

Jag har varit med på frukostmöten ibland så jag vet att det är i församlingssalen och att vi brukar börja med att äta frukost. Den här gången kommer jag dock att vara nervös så jag kanske inte äter någon frukost. Eller rättare sagt så äter jag frukost innan jag går hemifrån och då gör det inte så mycket om jag är för nervös för att kunna äta en andra frukost tillsammans med de andra på frukostmötet.

Jag har bestämt mig för att använda samma strategi som när jag höll i andakten på kyrkans sommarcafé i somras. Jag har skrivit ihop ett manus som jag ska läsa innantill och jag slopar kravet på ögonkontakt med publiken medan jag läser. Det gör att jag inte behöver bli lika stressad eftersom jag inte behöver vara rädd för att jag ska glömma bort att säga någonting och så behöver jag inte lägga en massa energi på att försöka komma ihåg vad jag ska säga eller på att jag ska komma ihåg att hålla blicken rörlig och titta på alla hela tiden.

Varje gång som jag har lärt mig ett muntligt anförande utantill för att jag ska kunna känna mig säkrare och kunna ha ögonkontakt med publiken hela tiden så har jag varit jättenervös för att säga fel eller glömma bort någonting viktigt eller tappa bort mig och så har det varit ansträngande att komma ihåg ögonkontakten. Då har det bara krävs att någon liten detalj inte blir som jag har planerat för att hela mitt anförande ska kännas misslyckat och det har inte känts bra.

Det har känts mycket bättre under sommaren när jag har slopat kravet på att lära mig manuset utantill och slopat ögonkontakten när det inte har fungerat. Då har jag kunnat hantera de saker som inte har gått som planerat och jag har ändå kunnat känna mig nöjd och självkänslan har stärkts. Det är en strategi som fungerar för mig.

Anledningen till att jag ska vara med på frukostmötet är att temat för diakonins månad i år är ungdomars psykiska ohälsa http://www.skr.org/verksamheter/verksamhetsomraden/diakoni/diakonins-manad-2016/ och under avdelningen diagnoser så tas Aspergers syndrom upp. Därför blev jag tillfrågad av mina arbetskamrater på den dagliga verksamheten om jag ville ställa upp och berätta om mig själv och mina erfarenheter.

Det vill jag göra för om jag sprider kunskap om funktionsnedsättningen och hur jag fungerar så blir det lättare för de andra i församlingen att förstå sig på mig och bemöta mig. Jag är med andra ord på frukostmötet i egenskap av församlingsmedlem. Det känns lämpligt att ställa upp med tanke på att syftet med självbiografin också är att sprida kunskap om funktionsnedsättningen och att arbetet med självbiografin tillhör min andra dagliga verksamhet. Det känns bra att kunna kombinera båda dagliga verksamheterna på det sättet.

Nyckeln

Nyckeln

Det krävs inte många händelser eller personer eller misslyckanden för att förändra din självkänsla. Från början är tilliten god och du litar på andra och på dig själv. Det räcker med att en person börjar att ifrågasätta dig och ditt beteende för att självkänslan och tilliten ska vackla. Du blir förvånad, arg, ledsen och sårad. Du försvarar dig åtminstone tyst för dig själv. Du vet att du inte är dum och oduglig. Ändå såras du. Du bygger upp mentala försvarsmurar för att blockera fiendens anfall. Du försöker att tiga och ignorera och inte visa hur ledsen du blir.

Så en dag är fienden borta och du pustar ut och ska sänka försvarsnivån. Dags att riva murarna och fälla ner vindbryggan, men den sitter fast. Murarna har blivit brunnskanter och du orkar inte klättra upp till ytan. Tilliten är borta. Du vågar inte ta emot de händer som sträcks ner. För det där som fienden upprepade så många gånger kanske var sant trots allt. Varför skulle du annars misslyckas om du inte är oduglig? Din självkänsla är alltför låg. Det går inte att ropa på hjälp trots att du vill. Rösten är för svag. Du bankar på porten, men ingen hör dig.

Det är då som det behövs en nyckel till porten. Någon som hör dig. Någon som tar sig tid att klättra över vallgraven och vågar att knacka på dörren och lirka in nyckeln i det rostiga låset. Någon som inte ger sig förrän låset öppnas och porten glider upp och du blir fri. Tillsammans kan ni riva murarna. Du kan fortfarande snubbla på stenarna, men ju mer självkänslan stärks, desto tjockare växer sig mossan ovanpå dem, desto högre växer sig gräset omkring dem tills de blir helt övertäckta och inte kan skada dig längre när du faller. Självkänslan kan svaja, men den bär dig igen.”

Med många små steg så kommer man långt

Jag tycker bättre om att skriva än att tala. Ibland vill jag dock ta chansen att dela med mig av mina tankar och mina alster muntligt. Det blir bäst om jag förbereder mig stegvis. Först skriver jag ner texten. Sedan kanske jag renskriver den om jag inte skrev in den direkt i datorn. Jag redigerar den tills jag är nöjd. Därefter kanske jag visar den för någon. Sedan planerar jag in när jag ska dela med mig av texten. Jag kanske övar på att läsa upp den hemma. Ibland spelar jag in mig själv med hjälp av mobiltelefonen. När dagen för uppläsningen kommer så övar jag på platsen om det finns möjlighet och om jag behöver göra det för att känna mig säkrare. Ibland låser det sig för mig när jag ska läsa. Det kommer inte ett ljud. Då får jag vänta en stund tills det lossnar. Om jag har en dålig dag eller om nervositeten är för stor eller om jag helt enkelt inte känner mig bekväm med att läsa upp texten själv så kan jag föredra att någon annan läser upp texten åt mig istället. Det fungerar bra det också. Idag läste jag upp en dikt i mikrofon inför andra. Det hade jag inte gjort sedan 2008 om jag mindes rätt. Jag hade läst in dikter med hjälp av mikrofon och mobiltelefon och webbkamera under de senaste åren, men det var inte riktigt samma sak som att stå inför andra människor eller sitta tillsammans med dem och läsa upp någonting i mikrofon. Idag var den första gången som jag läste upp någonting i mikrofon utan att genrepa på plats med mikrofonen. Det gick bra ändå. Kanske var det för att jag hade mina arbetskamrater i närheten och att jag befann mig i en tillåtande miljö. Kanske var det för att jag inte ställde lika höga krav på mig själv som jag brukar göra. Jag tänkte att det inte gjorde någonting ifall jag inte lärde mig texten utantill. Det räckte med att jag läste texten innantill. Det viktigaste var texten och att jag vågade läsa upp den. Det kändes väldigt bra både när jag läste upp den och efteråt. Det var den här dikten:

”Kristen
Jag lärde mig att be Gud som haver barnen kär
Jag lärde mig att be Fader vår
Jag bad för mig själv och jag bad för andra
Någon frågade om jag var kristen
Nej svarade jag
För jag spelade kort fast aldrig om pengar
Jag dansade och gick på teater
Visst gick jag till kyrkan och sjöng i kören ibland om söndagarna
och jag åkte på kyrkans läger
och jag svor inte om jag kunde undvika det
men kristen var jag inte
För om jag svarade ja på den frågan
så skulle de bara mobba mig ännu mer
Alla är väl kristna som är döpta? svarade jag istället
Det gav dem bekymmer för nog var vissa av dem döpta
fast de inte ville vara kristna
Jag blev förvånad när någon bad för mig
Varför skulle någon vilja be för mig?
Någon som inte ens känner mig
Någon som jag inte har lärt känna ännu
Någon som kanske har lärt känna mig
utan att jag har märkt det
utan att jag har förstått vidden av det
utan att jag har gjort någonting för att förtjäna det
Jag är kristen
och det har aldrig känts bättre än vad det gör just nu.”